Kelluun toiminta käynnistyi

MEDIATIEDOTE

Kelluu Oy

21.4.2020

Julkaisuvapaa heti


Ilmalaivatehtaan toiminta käynnistyi Joensuussa


Kelluu Oy:n ilmalaivatehdas on aloittanut toimintansa uusissa, erityisvarustelluissa tiloissa Joensuun Reijolassa. Kelluu on kehittänyt pienen, itseohjautuvan ilmalaivakonseptin, jolla on vetyteknologian ansiosta erittäin pitkä lentoaika ja jota voidaan käyttää esimerkiksi sähkölinjojen kunnon tarkkailuun. Ilmalaivojen tuotekehitys etenee suunnitellusti ja sen tuloksena seuraavan sukupolven ilmalaivakonseptia odotetaan valmistuvaksi loppuvuodesta 2020.

Ilmalaivatehtaan varustamista sekä tuotekehitystyötä ovat tekemässä sekä Kelluun oma tiimi että vierailevat ilmalaiva-ammattilaiset maailmalta.

–Meillä on riveissä maailmanluokan tuotekehitysporukka, ja lisäksi täällä vieraili mm. henkilö Saksasta, joka on suunnitellut ilmalaivoja ympäri maailmaa 20 vuotta. Hän on tehnyt hommia käytännössä kaikille isoimmille ilmailualan yrityksille ja auttoi nyt meitä osaltaan tehtaan käynnistämisessä sekä ilmalaivakonseptin suunnittelussa, kertoo toimitusjohtaja Jouni Lintu.

Tehdastiloissa on kaksi erillistä osiota. Toista puolta hallitsee tehtaan sydän eli hangaari, missä ilmalaivojen rakentaminen tapahtuu ja mistä on suora yhteys ulos testilennoille, ja toisella puolella on toimistotilaa ilmalaivojen suunnittelua varten. Tilaa on varattu kasvua ajatellen reilusti: nykyisen 5 työntekijän lisäksi tiloihin mahtuu jopa 5–7 henkeä lisää.

Ilmalaivatehtaassa vedyn käsittely vaatii erityistä tarkkuutta.

–Suurin osa hallin muutostöistä liittyi vedyn turvalliseen hallintaan. Vety mahdollistaa pitkän lentoajan ja ekologisen, päästöttömän tiedonkeruun, ja kun kaikki on mietitty tuotantolaitoksen puolella millintarkasti, on sen kanssa työskentely turvallista. Kaikenkaikkiaan turvajärjestelyt ja toimintaohjeet ovat kyllä topakat, ja esimerkiksi vierailijoita ei tehtaalle päästetä kuin erityisestä syystä, kertoo Jiri Jormakka, toinen Kelluun perustajista.

Vedyn hallintaa ajatellen tehtaaseen tilattiin esimerkiksi täysin mittatilaustyönä tehdyt ilmanvaihtokoneet. Ilmalaivantekopöytä ja sen päälle tuleva tehokas vetyhuuva ovat niinikään mittatilaustyötä: Kelluun porukka rakensi itse pöydän ja huuvan rungot ja lehmolainen FinEq International Oy vastaa muista metallitöistä.

Kelluulla on nyt valmius tehdä erikokoisia ilmalaivoja monenlaisiin tarpeisiin.

–Meidän ilmalaivakonsepti on herättänyt kivasti kuhinaa. Olemme saaneet paljon yhteydenottoja viime aikoina niin energia-alan yrityksiltä kuin muiltakin sektoreilta. Tästä jatketaan täydellä höyryllä kohti ensimmäisiä testilentoja, joita päästään tekemään lähiaikoina. Tuulisukkakin jo löytyy katolta sitä varten!

Median edustajat ovat tervetulleita vierailemaan ilmalaivatehtaassa erikseen sovittavana ajankohtana.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Jiri Jormakka

jiri@kelluu.com

050 372 6578


Jouni Lintu

jouni@kelluu.com

040 777 0412

copyright © 2022 Kelluu Oy | Designed by Tovari Oy