Ilmalaivatehdas Suomeen

MEDIATIEDOTE

Kelluu Oy

25.11.2019

Julkaisuvapaa heti


Ilmalaivatehdas Suomeen – joensuulaisen Kelluu Oy:n ilmalaivainnovaatio sai miljoonarahoituksen

Joensuuhun nousee Pohjois-Euroopan ainoa ilmalaivatehdas, kun vuonna 2018 perustettu joensuulaislähtöinen Kelluu Oy on aloittanut ilmalaivatehtaan ja tuotekehityslaboratorion rakennustyöt. Kelluu Oy on saanut miljoonan euron rahoituksen ja rekrytoi nyt työvoimaa. Yritys on kehittänyt täysin uudenlaisen, pienikokoisen, itseohjautuvan ilmalaivan, jota aletaan valmistaa teollisesti uusissa tiloissa.

–Rahoituksen myötä pääsemme toden teolla viemään ideaamme maailmalle. Meidän ilmalaivat lentävät jopa viikkoja, kun esimerkiksi dronet pysyvät ilmassa vain kymmeniä minuutteja kerrallaan. Sovelluskohteita ova erilaiset tarkastus- valvonta- tai kuljetustehtävät ympäri maailman, kertoo Kelluu Oy:n toimitusjohtaja ja ilmalaivan pääsuunnittelija Jouni Lintu.

Miljoonarahoituksen taustalla ovat Business Finland, Business Joensuun hallinnoima, Joensuun kaupungin ja yksityisten sijoittajien Start Up -rahasto Joensuu Ky, sijoittaja Kim Väisänen, Joen Infra Oy, Suomen Vaikuttavuussijoitus Oy sekä Kelluun perustajat Lintu ja Jormakka itse.

–Kun kuulin ideasta, ensimmäisenä mieleen tuli Hindenburg, joka ei ole välttämättä kaikkein paras lähtökohta menestyvän yrityksen rakentamiselle. Syvällisempi tutustuminen osoitti, että ilmalaivoille löytyy oma markkinarakonsa maailmassa, jossa helikopterin käyttö on liian kallista ja dronen lentoaika liian lyhyt, taustoittaa Väisänen.

Kelluu Oy tulee myymään erilaisia ilmatarkastuspalveluita, joita suoritetaan ilmalaivoihin liitettävän sensoriikan avulla. Ensimmäinen, jo varmistunut sovelluskohde on sähkölinjojen kunnon havainnointi, jolloin sähkökatkoja voidaan ennaltaehkäistä pitkien välimatkojen alueilla. Kelluun pitkän lentoajan ansiosta tietoa saadaan huomattavasti enemmän ja edullisemmin kuin nykyisin valvontaan käytetyillä helikoptereilla tai droneilla. Myös päästöt vähenevät dramaattisesti.

‒Vaikuttavuus on meille kynnyskysymys, sillä lähdemme mukaan ainoastaan sellaisiin yrityksiin, jotka voivat muuttaa maailmaan paremmaksi. Kelluun tapauksessa ympäristövaikutus on merkittävä, kun helikopterilentoja voidaan korvata hyvin pienipäästöisillä vetyaluksilla. Erityisen kiinnostavan Kelluusta kuitenkin tekee sen, että ympäristövaikutuksen lisäksi pystymme parantamaa ihmisten hyvinvointia mm. erilaisissa ympäristökriiseissä, joissa voimme rakentaa kestäviä ilmasiltoja kriisialueille, kertoo Sami Etula Suomen Vaikuttavuussijoitus Oy:stä.

Ilmalaivan jatkokehitykseen ja sarjavalmistuksen käynnistämiseen Kelluu Oy etsii nyt lisävoimia. Kriteerit täyttäviä hakemuksia Suomen ainoan ilmalaivainsinöörin, -teknikon ja -ohjelmoijan pesteihin tuli 70 kappaletta, 10 eri maasta, ja haastattelut ovat käynnissä.

–Tämä on sen verran spesiaaliala, että haluamme oikeasti löytää huippuosaajat mistä päin maailmaa vain ja vakuuttaa heidät tulemaan Pohjois-Karjalaan. Pohjois-Karjala on maailman paras paikka rakentaa ja kehittää ilmalaivoja, kertoo Kelluu Oy:n toinen osakas Jiri Jormakka.

Lisätietoja:

Jouni Lintu

jouni@kelluu.com

040 777 0412


Jiri Jormakka

jiri@kelluu.com

050 372 6578

copyright © 2022 Kelluu Oy | Designed by Tovari Oy